frozen = nya tangled ?

som den disneyfantast jag är kan jag inte låta bli att peppa för frozen. har velat se den så länge att jag snart spricker därför att sista januari känns så avlägset. men snart, snart… och ja jag vet, det är farligt med höga förväntningar, då blir man så mycket mer besviken om de inte infrias. men lika dumt tycker jag det är att bojkotta en film pga. att det man sett har för stora likheter med en annan. internet svämmar över med folk som rasar över att anna men även elsa (alltså systrarna i nya frozen/frost) är oförskämt lika rapunzel i tangled/trassel. och jo, visst finns likheter. och disneys något tafatta och dåliga respons på detta lyder helt enkelt:

“Historically speaking, animating female characters are really, really difficult, because they have to go through these range of emotions, but you have to keep them pretty and they’re very sensitive to — you can get them off a model very quickly. So, having a film with two hero female characters was really tough, and having them both in the scene and look very different if they’re echoing the same expression; that Elsa looking angry looks different from Anna being angry.”

hm. bestämmer man sig för att göra en film kan man ju tycka att man ska göra allt från grunden och inte, som här, klaga på hur svårt det är att animera kvinnor. men mycket riktigt har de valt att använda rapunzel som en slags mall. MEN, de har ändrat på mer än bara håret och klänningen som många menar på.

Rapunzel-and-Anna-comparison-disney-princess-34577526-1024-768

framför allt ligger det väl något i följande:

tumblr_mtqj3q9To61r1uuc8o1_500

rapunzel och anna är två skilda karaktärer. suprise lixom, det rör sig ju om två olika filmer. jag kan inte tänka mig att man kommer se frozen och tänka att ”oj vad detta känns som en trangled 2, tråkigt värre”. tror och hoppas istället att de nya karaktärerna och storyn får tillräckligt mycket egen personlighet. dessutom, handen på hjärtat, nämn en film som inte har några likheter alls med en annan? inte helt lätt att hitta tror jag. har själv suttit och funderat, och även de filmerna som känns otroligt unika och egna har likheter med andra när man tänker efter en stund. och inte att förglömma:

asdtF

GraphicDesignPlagiarism12

Beauty-and-the-Beast-Sleeping-Beauty-final-dance-scene-disney-princess-24521155-400-550

som ni ser ett smakprov på ovan: disney är mästare på att återanvända sånt de redan gjort som funkat innan. men är det verkligen det man tänker på när man tittar på filmerna? ”oj vad detta liknar djungelboken.”/”störigt! pysen och mowgli torkar sig ju i ansiktet precis på samma sätt..”/”men, belle dansar ju precis som törnrosa..”  jag tänker i alle fall inte så, filmerna är tillräckligt olika varandra i övrigt för att vara intressanta var för sig. och på samma sätt tror jag att trots att frozen har sina likheter med tangled så kommer den förhoppningsvis vara tillräckligt annorlunda jämfört med både den och de andra disney-klassikerna och ha tillräckligt mycket egen personlighet för att bli intressant på egen hand.

tumblr_mtrb44l0A41qgsxzlo1_500

det är väl ungefär så jag tänker runt det hela. så komigendå, peppa med mig! 94 dagar kvar till sverigepremiär!!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s